preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2014.

Ukupno: 614894
Danas: 200
O školi

Riječ ravnateljice, prof. Irene Vajdovčić:

 

 

18. gimnazija zajednica je 400-tinjak učenika, 46 nastavnika i stranih lektora, 3 stručna suradnika te nekolicine ostalih djelatnika škole.

Viziju i atmosferu naše škole najbolje prezentira nagrađeni plakat naše učenice.

 

 

Škola smo u kojoj ima mjesta za sve, a različitost i zajedništvo su naša snaga.

U razredima i na hodnicima škole čuju se različiti jezici, ne samo zato što smo jezična gimnazija, već i zato što dio naših učenika dolazi iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata.

Jezični gimnazijski program provodimo na hrvatskom, njemačkom i francuskom jeziku. Osobitost izvođenja nastave na njemačkom ili francuskom jeziku, odnosno dvojezičnog programa, je slušanje dijela nastavnih predmeta na tim jezicima, a dodatni sati održavaju se s lektorima, izvornim govornicima jezika.

Naši učenici, bez obzira pohađaju li jezični ili dvojezični program, imaju mogućnost polaganja međunarodno priznatih jezičnih diploma DSD-a I i II (njemački jezik) i  DELF-a (francuski jezik).

Osim omogućavanja stjecanja znanja iz različitih područja, želimo kod naših učenika poticati one kompetencije koje će im omogućiti učinkovitu prilagodbu u svijetu koji se neprestano mijenja, ali i sretan osobni život. Zato je naša misija razvijati im:

 • fluentnost u najmanje dva strana jezika
 • kozmopolitsku svijest,  uz ponos na svoj osobni i nacionalni identitet
 • humanistički pogled na svijet i društvo te toleranciju, demokratske vrijednosti i međukulturalnost
 • bolje razumijevanje  sebe, drugih i društva u cjelini te usvajanje čvrstih moralnih standarda  bez obzira na okruženje u kojem se nalaze
 • socijalne  i komunikacijske vještine
 • strategije učenja i rješavanja problema
 • stvaralačko mišljenje koje će im omogućiti da budu kreatori, a ne samo konzumenti kulture
 • kritičko mišljenje koje će ih učiniti otpornima na različite vrste negativnih socijalnih utjecaja i  manipulacije.

Da bismo to ostvarili,  uz stručno zastupljenu redovitu nastavu, učenici se mogu uključiti u brojne fakultativne sadržaje, terenske nastave, slobodne aktivnosti, projekte, međunarodne razmjene, biti aktivni u Vijeću učenika, posjećivati i sudjelovati u kulturnim događanjima. Važno nam je da naši učenici  razviju što više i što različitije potencijale.

Velika pozornost pridaje se edukaciji nastavnika te oni uz, redovito stručno usavršavanje u Hrvatskoj, nadograđuju svoje kompetencije putem međunarodnih stipendija i sudjelovanja u međunarodnim projektima.

Kvalitetan rad nastavnika prepoznat je i vrednovan i od MZOŠ-a te ih je 9 promovirano u zvanje mentora, a 5 u zvanje savjetnika. U našim redovima su književnici, autori i recenzenti udžbenika, predavači na fakultetima, mentori studentima. Nastavna smo baza Filozofskog fakulteta, Hrvatskih studija, Hrvatskog sveučilišta, Katoličko-bogoslovnog fakulteta, PMF-a te studentima, budućim kolegama, prenosimo naša znanja i iskustva. U našoj školi nastavnici  psihologije kontinentalnih županija polažu državni stručni ispit.

Naš rad vrednovan je i priznat i izvan granica Hrvatske te smo:

 • pridružena Unesco škola
 • članica umreženih internacionalnih Alpe Adrija Collegea (IAAC)
 • škola partner Republike Njemačke
 • škola s oznakom izvrsnosti „LabelFrancÉducation“.

Dvije naše profesorice dobitnice su odličja Viteza reda Akademskih palmi, posebnog priznanja francuske vlade za promicanje francuskog jezika.

Uspjeh naše škole ne mjerimo samo rezultatima na državnoj maturi i upisom na stručne ili sveučilišne studije, već i koliko smo pridonijeli da naši učenici budu sretni ljudi te solidarni, odgovorni i angažirani građani naše zemlje.

Ravnateljica, Irena Vajdovčić, prof.
 

POGLEDAJTE YOU TUBE KANAL XVIII. GIMNAZIJE

  

Knjižnica XVIII

 


Novinarski portal škole


OBAVIJESTI COVID-19
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


 


Tražilica


preskoči na navigaciju