2016-04-24 19:33:56

TERENSKA NASTAVA - VENECIJA

U subotu 3.travnja. 2016.  učenici trećih razreda uputili su se na dvodnevni izlet u  Italiju uz pratnju profesora Galla, prof Letice i razrednica. Putovanje smo započeli ranojutarnjom vožnjom autobusom prema slovenskoj granici. Prelaskom Bregane ušli smo u Sloveniju i nastavili naše putovanje. Putujući kroz Sloveniju slušali smo našeg vodiča koji nam je pričao i objašnjavao zanimljive stvari vezane uz područje kojima smo prolazili. Također smo vidjeli i prekrasne Alpe koje su se prostirale u daljini. Nakon višesatne vožnje došli smo do pokrajine Friuli Venezia Giulia, tj pokrajine Goricije...

Ostatak pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

Posjetili smo Fogliano Redipuglie, mjesto koje se nekoć sastojalo od dva sela,a danas je to gradić s oko 3 tisuće stanovnika. Tamo smo razgledali  najveću grobnicu u ovim predjelima koja broji preko 100 tisuća poginulih u Prvom svjetskom ratu od kojih je čak 60 tisuća ostalo neidentificirano. Nakon razgledavanja uputili smo se prema autobusu i krenuli prema Udinama. Slušajući mnogobrojne referate učenika vrijeme nam je brzo prošlo i začas smo stigli. Ovaj relativno mali grad koji ima oko 200 tisuća stanovnika smješten je na samom sjeveru Italije. Šetajući  gradom slušali smo referate učenika i priču našeg vodiča. Nakon razgledavanja dobili smo nešto slobodnog vremena koje sam iskoristio da  prošećem sa svojim prijateljem po Udinama. Prošli smo veliki dio grada i vidjeli zanimljive građevine, ulice čak i upoznali nove ljude. Mogao bih reći da su Udine jedan od ljepših gradova koje sam vidio i poprilično me se dojmio ovaj mali grad. Poslije Udina uputili smo se prema gradu zvjezdastog oblika poznatog ponajviše po outletu – Palmanovi.  Impresivan  grad koji još impresivnije izgleda iz zraka je bio vrhunac fortifikacione arhitekture. Nakon razgledavanja Palmanove uputili smo se prema našem zadnjem odredištu tog dana-Lidu di Jesolu. To je turistički gradić  prepun hotela. Dolaskom u Lido di Jesolo smjestili smo se u  hotel i dobili slobodno vrijeme za razgledavanje prekrasne pješčane plaže duge nekoliko kilometara koja svakome oduzima dah. Poslije večere pogledali smo utakmicu između Barcelone i Real Madrida zajedno s našim profesorima i uputili se  u  sobe na spavanje.

Drugog dana, poslije doručka, s vodičem i profesorima krenuli smo prema Punte Sabbioni gdje nas je čekao brod za Veneciju. Krenuli smo prema Veneciji i slušali  vodiča koji nam je objašnjavao kako se najlakše snaći u gradu. Nakon polusatne vožnje stigli smo do Venecije. Pješice smo se uputili prema jedinom trgu u Veneciji - trgu svetog Marka na kojem se nalazi i istoimena bazilika. Prepun turista i golubova ovo je jedan rijetkih europskih trgova bez motoriziranog prijevoza što mu daje poseban čar. Sav promet odvija se u takozvanim kanalima kroz koje plove brodovi. Nakon razgledavanja trga uputili smo se prema drugim dijelovima Venecije. Prolazili smo kroz uske ulice prepune turista i raznih dućana. Naišli smo na prekrasne male mostove na kojima smo se fotografirali. Nakon višesatnog razgledavanja dobili smo dosta slobodnog vremena koje sam također iskoristio za razgledavanje  Venecije umjesto sjedenja i ispijanja kave. Prošavši svakakvim malim ulicama i raznim mostovima vidio sam razne stvari, ali najviše su me se dojmile stare zgrade koje imaju ulaz na samom kanalu. Zanemarivši malo neugodan miris i poprilično visoke cijene smatram da je Venecija grad koji očarava i ima svoju posebnost. Tu je našem predivnom putovanju došao kraj i morali smo se uputiti prema Zagrebu. Odlični profesori koji su pazili na nas i potrudili se da ovo putovanje bude što bolje u tome su i uspjeli.

Matas Dominik 3.b


XVIII. gimnazija Zagreb