2019-05-27 13:56:52

PROSLAVA 20 GODINA POSTOJANJA DSD PROGRAMA U HRVATSKOJ

U četvrtak, 23.5. i petak, 24.5.2019. godine održala se prigodna proslava 20. obljetnice postojanja DSD programa u Hrvatskoj. Među prvim školama koje su uvele program polaganja Njemačke jezične diplome u Hrvatskoj bila je i 18. Gimnazija. Zajedno s učenicima 4. Gimnazije i njihovom profesoricom njemačkog jezika Silvijom Baltić Ban uputili smo se u četvrtak iz Zagreba u Varaždin. Pridružile su nam se ravnateljica 18. Gimnazije, prof. Irena Vajdovčić i profesorica Milica Bračun, koja je dugo godina pripremala i time bila zaslužna za uspjehe brojnih generacija DSD-učenika.

U Varaždinu su nas dočekali domaćini iz Prve Gimnazije Varaždin. Pridružili su nam se i učenici i kolege iz Druge Gimnazije Osijek, koja se također može pohvaliti s dvadeset godina postojanja DSD programa u svojoj školi. Veselo društvo domaćina i gostiju krenulo je nakon ručka u obilazak grada.

U večernjim satima je počeo je svečani program. Učenici Prve Gimnazije Varaždin, 4. Gimnazije i naravno 18. Gimnazije svojim nastupima doprinijeli su toj svečanosti. Tako je naša učenica Donna Maria Šeremet izvela „Divljeg jahača“ Roberta Schuhmanna, a Izabela „Bella“ Tenžera oduševila je svojim breakdance nastupom. Nakon svečanog programa uslijedila je i diskusija s bivšim učenicima, koji su svojedobno položili DSD ispit, koji im je u njihovoj profesionalnoj karijeri bio od velike koristi.

Program se nastavio i u petak, kad su učenici imali priliku sudjelovati u raznim radionicama. Tako su neki od njih pisali neobične priče ili moderne bajke, a neki su istraživali život i rad njemačkih izumitelja ili su se okušali u snimanju filmova.  Svoje glumačke sposobnosti pokazali su učenici-domaćini i gosti iz Osijeka.

S puno lijepih dojmova uputili smo se nakon ručka u Zagreb.

U nastavku slijedi nekoliko slika tih lijepih trenutaka.

 

Marianna Brekalo, prof.


XVIII. gimnazija Zagreb