2019-05-02 12:56:16

RAZMJENA UČENIKA LANDAU-ZAGREB

I ove godine su naši učenici sudjelovali u učeničkoj razmjeni i radu na projektu s našom partnerskom školom, gimnazijom Otto-Hahn iz njemačkoga grada Landau. Radi se o dugogodišnjoj suradnji triju škola - već spomenute Gimnazije Otto-Hahn, 18. gimnazije Zagreb te Gimnazije Sesvete. Prvi dio razmjene odvijao se u razdoblju od 15. 10.2018. do 20.10.2018. U tom periodu su nas posjetili učenici naše partnerske škole iz Landaua. Ove godine su učenici morali istraživati hrvatske i njemačke izume. Izume smo podijelili u različite kategorije kao što su izumi svakodnevnog života, veliki izumitelji, mladi inovatori. Tijekom boravka naših gostiju posjetili smo Tehnički muzej u Zagrebu, Goethe Institut u Zagrebu, sudjelovali u Međunarodnom danu kravate, posjetili Samobor i probali nezaobilaznu slastičarnicu "U prolazu", koja je poznata po svojim kremšnitama. Posjet Tehničkoj školi Jelkovec upoznao je učenike s nagrađivanim inovacijama mladih tehničara.

Naš uzvratni posjet Landauu bio je od 8.4.2019 do 13.4.2019. Učenici su u Njemačkoj posjetili tvornicu Mercedes- Benz u Rastattu te na licu mjesta dobili uvid u proizvodnju automobila Mercedes A klase. Okušali su se i u pripravljanju njemačkih regionalnih specijaliteta te se "provozali" kočijom kojom je navodno car Franjo Josip 14 dana putovao od Landaua do Beča. Imali su i posebnu čast biti na prijemu kod gradonačelnika koji ih je pozdravio u gradskoj vijećnici.  Prilažemo nekoliko fotografija i radujemo se sljedećoj učeničkoj razmjeni.

Sliku s prijema kod gradonačelnika i više fotografija s razmjena pogledajte u nastavku, dok u privitku možete pregledati časopis zajedničkog rada učenika!

Marianna Brekalo, prof.         


XVIII. gimnazija Zagreb