2017-06-06 23:01:29

EUROPSKI PARLAMENT MLADIH

Za Europski parlament mladih saznali smo preko prezentacije u školi. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja okuplja mlade iz cijele Europe pa i šire. Ove su godine u Hrvatskoj održana tri zasjedanja: regionalno zasjedanje u veljači u Zagrebu, nacionalno zasjedanje u ožujku u Slavonskom Brodu te regionalno zasjedanje u Zadru prošli vikend. Nakon zasjedanja u Hrvatskoj, Europarlamentarci dobivaju priliku sudjelovati u zasjedanjima po cijeloj Europi.

Zasjedanja obično traju tri dana te se sastoje od team buildinga, rada u skupinama te opće skupštine.

Team building služi za povezivanje s ljudima s kojima ste u grupi kako biste kasnije lakše mogli izražavati vlastito mišljenje; igraju se igre kojima je cilj da se članovi opuste, zbliže i povežu s drugim članovima te se zajedničkim radom rješavaju određeni problemi.

„Iako se to možda čini nepotrebnim, smatram da su učenje građenja odnosa s drugim ljudima i prevladavanje treme, vrlo važne stvari koje se nauče u takvim oblicima igre“, smatra Ivor.

Drugi dan se radi po skupinama vezano uz zadanu temu ili problem, a posljednji dan svaka skupina predstavlja svoj rad nakon čega slijedi rasprava.

„Preporučila bih Europski parlament mladih svima koji žele razviti govorničke sposobnosti, informirati se o događanjima u svijetu, izraziti vlastito mišljenje o aktualnim temama i pritom se zabaviti“,  kaže Paula.

„Zasjedanja Europskoga parlamenta mladih predstavljaju odličnu priliku za sve koji žele upoznati nove i zanimljive ljude, raspravljati o aktualnim društvenim temama na engleskome jeziku i vježbati govorničke vještine“,  zaključuje Viktor.

Ivor Bulat, Viktor Krklec, Paula Šolc, 3.c

Fotografije pogledajte u nastavku.


XVIII. gimnazija Zagreb