preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2014.

Ukupno: 503533
Danas: 95
Web oglasna ploča

TERENSKA NASTAVA IZ GLAZBENE UMJETNOSTI BEČ

U ranojutarnjim satima 25.11.2017. treći razredi XVIII. gimnazije uputili su se u Beč  uz pratnju svojih razrednika profesora Bančić, Boban Lipić, Galla, Letice, te prof. Škudar Merle koja je i organizirala ovu terensku nastavu iz glazbene umjetnosti.

   Pozdravljeni maglom i svježim alpskim zrakom, tog tipičnog promrzlog bečkog jutra naša prva postaja bila je Musikverein. Veličanstvena zgrada doma Bečke filharmonije uistinu nudi interesantne prostorije za razgled u kojima dobivamo uvid u život jednog člana orkestra te upoznajemo uvjete u kojima vježba i svira, te samu povijest Musikvereina. Možemo biti počašćeni što smo imali priliku vidjeti Zlatnu dvoranu u kojoj se svake godine održava poznati novogodišnji koncert i vrlo zanimljivu Staklenu dvoranu. Nakon završetka posjeta, obišli smo Beč i osjetili gradski život samog Beča razgledavajući najpoznatije ulice kao što je Kärntner Straße. Na Stephansplatzu smo imali priliku diviti se katedrali sv. Stjepana, koja zanimljivo odlikuje obilježjima i romantizma i gotike. Slijedilo je slobodno vrijeme.

   Poslije prilika za slobodan razgled i kupovinu, autobusom smo krenuli do dvorca Belvedere. Upravo tamo, u svojoj raskoši s predivnim bajkovitim jezerom, nalazi se opće poznata slika Poljubac Gustava Klimta, često viđen motiv na raznim suvenirima. Vidjeli smo kako bečki umjetnici dišu, izvrsno isklesane skulpture i slike zanimljivih i ekstravagantnih stilova koje ostavljaju na nas utisak i potiču nas na razmišljanje. Krenuli smo prema hostelu na večeru i noćenje.

  Sljedeće jutro iskoristili smo kako bi posjetili Haus der Musik – genijalan interaktivni muzej uz kojeg su nam vodiči približili skladatelje Prve bečke škole i dvojice romantičara Franza Schuberta i Gustava Mahlera. Također smo čuli i zvukove koje su proizvodile prve civilizacije, a neki su čak imali priliku postati i dirigenti kada su  dirigirali virtualnom orkestru na ekranu. Poslije smo još malo obilazili i ostale značajne znamenitosti  Beča kao što je npr. palača Marije Kristine. Obilaskom bi nas istovremeno pratio simpatičan kas poznatih bečkih konja, što je pridonijelo zimskom i adventskom duhu. U 16 sati bilo je vrijeme za povratak i u ranovečernjim satima vratili smo se u Zagreb, upoznati s načinom stvaralaštva najpoznatijih bečkih umjetnika s mnogo lijepih iskustava iz eurposkog kulturnog centra.

 Mihaela Purgar, 3.b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tamara Rabuzin   datum: 17. 12. 2017.

Novinarski portal škole


 
Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


 


Tražilica
preskoči na navigaciju