preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2014.

Ukupno: 503522
Danas: 84
Web oglasna ploča

SVEČANA DODJELA CERTIFIKATA IZVRSNOSTI / LABEL FRANC EDUCATION

Prilikom malifestacije Dana otvorenih vrata XVIII. gimnazije savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost te ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu Guillaume Colin je svečano uručio po drugi puta certifikat izvrsnosti.

 

Što nam je poručio u obraćanju pogledajte u  nastavku!

 

 


Poštovana gospođo ravnateljice 18. gimnazije, draga gospođo Vajdovčić,

Poštovane dame i gospodo profesori,

Poštovani gospodine lektore,

Dragi roditelji i učenici,

 

Izuzetno sam sretan što sam s Vama danas kako bih, u ime Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i francuskog Ministarstva vanjskih poslova, uručio oznaku izvrsnosti FrancÉducation osamnaestoj gimnaziji u Zagrebu. Ta oznaka izvrsnosti, koja je prvi put dodijeljena školi 2016. godine, mora se obnavljati svake tri godine nakon stručne procjene, koja je održana krajem 2018. godine, a što je rezultiralo obnavljanjem oznake.

 

Oznaka FrancÉducation dodjeljuje se stranim školama koje, u okviru nacionalnog programa, sudjeluju u promicanju francuskog jezika i kulture. Ona prepoznaje i valorizira škole koje nude svojim učenicima pojačanu nastavu francuskog jezika i omogućuju im otkrivanje ostalih predmeta na francuskom jeziku. Ovom oznakom Francuska prati evoluciju koja je u tijeku, a koja glasi: „engleski jezik je sve potrebniji, no sve manje dovoljan“. Francuska i Europska unija zagovaraju višejezičnost. Konkretno, politika višejezičnosti Europske unije ohrabruje sve Europljane da uče najmanje dva strana jezika, a francuski je drugi strani jezik koji se uči u Europskoj uniji.

 

Oznaka FrancÉducation je oznaka izvrsnosti koju dodjeljuje francusko Ministarstvo vanjskih poslova, nakon razmatranja rezultata stručnog posjeta, mišljenja diplomatskog predstavništva, kao i mišljenja međuministarskog savjetodavnog povjerenstva, u kojemu se nalaze predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrazovanja, visokog školstva i istraživanja te Agencije za francusku nastavu u inozemstvu.

 

Kriteriji su vrlo zahtjevni. Najmanje 20 % nastave mora biti na francuskom jeziku, učenici polažu jezični certifikat DELF scolaire, moraju biti u frankofonskom okruženju te u mogućnosti koristiti partnerstva uspostavljena s francuskim školama. Nastavnici moraju imati odgovarajuće obrazovanje i biti educirani za dvojezičnu nastavu.

 

Oznaka FrancÉducation ima za cilj pronaći najbolje škole koje sudjeluju u promociji francuskog jezika i frankofonske kulture, kao i edukaciji učenika koji će kasnije i sami doprinijeti zbližavanju s Francuskom.

 

Ova oznaka omogućuje školama da teže izvrsnosti u nastavi. Imamo razvijenu suradnju s 18. gimnazijom u kojoj predaje jezični asistent-lektor francuskog jezika 8 sati tjedno, a zadnje dvije godine dolazi i stručnjak iz Međunarodnog centra za pedagoške studije iz Francuske kako bi pomogao nastavnicima da pronađu najbolje načine da učenike dovedu do vrlo dobre razine vladanja francuskim jezikom.

 

Pripadati mreži « Label FrancÉducation » znači također imati povlašteni pristup službama koje omogućuju povećavanje kvalitete nastave: osim sudjelovanja na stručnim skupovima, nastavnici imaju na raspolaganju pedagoške materijale i kulturne sadržaje on line.

Pripadati mreži « Label FrancÉducation » također znači koristiti putem internetske stranice povlašteni prostor posvećen promociji škole, istraživanjima nastavnika francuskog jezika i nejezičnih predmeta na francuskom, razmjeni i dijeljenju informacija, frankofonskih materijala i iskustava s ostalim školama koje nose tu oznaku.

Želio bih čestitati i zahvaliti gospođi ravnateljici osamnaeste gimnazije, Ireni Vajdovčić i profesorima francuskog jezika i nejezičnih predmeta koji su uspjeli od frankofonskog dvojezičnog programa njihove škole stvoriti odjeljenje s oznakom izvrsnosti u Hrvatskoj.

 


Priloženi dokumenti:
LABELFRANEDUCATION.pdf (496.60 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vedran Peruničić   datum: 28. 5. 2019.

Novinarski portal škole


 
Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


 


Tražilica
preskoči na navigaciju